EUROCAE и ASTM International ще си сътрудничат за подобряване зоните на общ интерес за БЛА и eVTOL оператори

Представители от организациите за определяне на международни стандарти EUROCAE (Европейска организация за оборудване в гражданската авиация) и ASTM International (Агенция за американски стандарти) подписаха Меморандум за разбирателство (MoU), който има за цел да оптимизира обмена на информацията и да подобри сътрудничеството в авиационния и аерокосмическия сектор. Целта е да се усъвършенства хармонизацията и оперативната съвместимост на техническите решения в авиацията в световен мащаб.

EUROCAE и ASTM International имат зад гърба си няколко години на успешно и конструктивно сътрудничество. През това време ASTM активно участваше в координацията Европейските стандарти, ръководена от EUROCAE. Настоящият Меморандум за разбирателство ще подсили експертите и комитетите от двете организации. Те ще имат възможността да се учат един от друг и да обменят мнения по въпроси, представляващи общ интерес, включително управление на трафика на БЛА (UTM) и електрически апарати с вертикално излитане и кацане (eVTOL).

В частност, EUROCAE и ASTM International ще работят заедно за подобряването на следните аспекти:

  • изследване на възможностите на EUROCAE и ASTM International за развитие на взаимодействието при изготвяне на съответните стандарти;
  • подобряване на диалога между двете организации;
  • обмен на информация между EUROCAE и ASTM, свързан с развитието на дейностите по изготвяне на стандарти;
  • избягване дублирането на дейности в работния процес.

Меморандумът за разбирателство бе подписан от изпълнителния директор на EUROCAE Кристиян Шлайфър и вице-президентът на ASTM International по линия на глобалната политика, сътрудничество и комуникации Джеф Гроув.

От ASTM International сме изключително щастливи от установяването на това сътрудничество с EUROCAE. То е изградено на вече съществуващата стабилна връзка между нас. Този мемурандум ще ни даде възможност да подобрим още повече сътрудничеството си и ефективността в бъдеще.”, отбеляза Гроув.

ASTM International (American Society for Testing and Materials, Американско общество по изпитване на материалите) е международна организация, разработваща и публикуваща доброволни стандарти за материали, продукти, системи и услуги. Основана е през 1898 г. в САЩ под формата на Американска секция към Международната асоциация за проверка на материалите (International Association for Testing Materials) и първоначално се занимава със стандарти по контрол на качеството на материалите за железопътните линии. ASTM поддържа около 12 000 стандарта, групирани в 80 тома. Членството в организацията е открито за всеки, който е заинтересован от нейната работа. Членове са над 32 000 представители на производители, ползватели, непосредствени потребители, правителства и академии от над 100 страни по света. Стандартите се проверяват и преиздават не по-рядко от веднъж на пет години. Повече от 5000 стандарта на ASTM са приети извън пределите на САЩ като национални, и над 60 страни използват стандартите на ASTM като основа за създаване на свои нормативни документи.

EUROCAE (Европейската организация за гражданско въздухоплавателно оборудване) се занимава с авиационната стандартизация, както за въздушни, така и за наземни системи и оборудване.

Сподели статията:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com