Кранфийлд става първото летище, което интегрира системата GuardianUTM

Altitude Angel – водещият доставчик на UTM (Unified Traffic Management) услуги обяви, че летището към университета Кранфийлд става първият аеропорт с внедрена система за управление на дрон-операциите GuardianUTM.

Стартирала през март тази година, GuardianUTM е иновативна и в същото време икономична платформа, разработена с цел да подпомага локалните и регионални летища, както и летателни полета, да управляват по-лесно операциите с дронове. Благодарение на иновативен клауд-базиран интерфейс, системата дава възможност на собственици на земи или летища да взаимодействат директно с потребителите на въздушното пространство. Посредством GuardianUTM операторите на дронове могат да получават навременна информация за всички въздухоплавателни средства над определен регион (включително БЛА). Други функционалности на системата са; докладване или заявяване на полети с БЛА в съответното въздушно пространство; стратегическо избягване на конфликти между БЛА и други въздухоплавателни средства, увеличавайки безопасността на полетите и избягване на сблъсък във въздуха; взаимодействие със съществуващи и нови системи за наблютение, включително радари и C-UAS технологии.

Съсредоточено в глобални изследвания на иновативни технологии, летището в Кранфийлд предлага отлична среда за тестване и оценка на проекти в аерокосмическия сектор. Това е един от малкото университети със собствен аеропорт и Система за доставяне на въздушна навигация (ANSP – Air Navigation Service Provider). През декември 2018, летището в Кранфийлд стана първото, което оперира с дигитален център за контрол на въздушния трафик. GuardianUTM ще снабди Кранфийлд с комбинирана картина в близост до т.нар. Ограничената за полети зона (FZR – Flight Restriction Zone). Вграждането на новата платформа ще позволи на дрон операторите, изследователските институти, студентите и други ключови заинтересовани страни да използват специално разработените приложения на Altitude Angel с цел да изискват и получават разрешения за полети дигитално.

Сподели статията:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com