Публични дискусии във връзка с новите зони за летене в Ирландия

 На 3 май Ирландският авиационен регулатор (IAA) обяви, че започва публични консултации във връзка с предстоящите промени по отношение на използваната от безпилотни летателни апарати (БЛА) географска зона в района на Дъблин.

Предложените промени ще доведат до намаляване на рестрикциите за БЛА, очертаването на въздушните коридори, както и “чувствителните зони” от инфраструктурата на града като болници, затвори и други.

Към момента географската зона, в която може да се оперира с дронове в Дъблин, е ограничена на височина до 15 m (50 фута). След актуализация на правилата този лимит ще може да достигне максимум 100 m височина, без да се изисква специално разрешение за полет от регулаторния орган.

Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Ирландската дирекция на Гражданска въздухоплавателна администрация Диармуд О’Конхейл коментира, че обсъждането на промените между заинтересованите страни е ключов фактор за разработването на прозрачни и добре обосновани правила, които не само улесняват използването на дроновете за лични и бизнес цели, но и ще обособят най-високите стандарти за безопасност.

“Регулацията на БЛА е бързо-променяща се “среда” с изяло нови току-що влезли в сила правила на ЕС. През следващите няколко месеца Ирландският авиационен регулатор ще се фокусира именно в решаването на проблемите, свързани с дроновете. Вече имаме солиден опит в операциите с дронове, инженеринга и управлението на въздушното пространство. Възнамеряваме да използваме именно тази база, за да се изправим пред новите предизвикателства. Вече успяхме да изградим автоматизирана онлайн услуга за регистрация на дронове и базово обучение, които могат да бъдат използвани денонощно от потребителите”, допълни О’Конхейл.

От IAA прилагат т.нар. “консултативен документ”, където са описани всички предлагани промени и са обозначени съответните зони за опериране на дроновете. Регулаторът приканва заинтересованите страни да коментират документа, да изразят своето мнение и при евентуално несъгласие да направят нови предложения.

Линк към документа за консултация: https://www.iaa.ie/docs/default-source/publications/consultations/uas-geographical-zone-stakeholder-consultation.pdf?sfvrsn=46cb19f3_4

Сподели статията:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com