Проектът GOF проправя път за доставки с дронове в Балтийския регион

Вече е факт първата успешна международна операция за доставка с дронове, извършена под ръководството на независима система за управление на безпилотния трафик. Операцията, която също така представлява и първата международна надморска доставка с безпилотни летателни апарати, проведена под подобно ръководство, се реализира над Балтийско море. Участващите в нея дронове излетяха от избрана точка в Естония и се приземиха на територията на Финландия.

Участници в проекта споделят в социалните мрежи, че безпилотните летателни апарати на Threod Systems са излетели от естонското селце Мурасте и са се приземили 1 час и 10 минути по-късно в Торбацка, Финландия. 90-километровият полет е включвал движение на приблизително 4500 фута надморска височина под ръководството на система, даваща възможност за получаване на предварителна полетна информация и интегриране на съществуващи елементи от безпилотното въздушно пространство.

Експериментът е част от реализиращия се с подкрепата на програма SESAR проект за безпилотни летателни апарати GOF. Неговата цел е свързана с изграждане и представяне на система за полетна информация, способна да управлява едновременно операции при различни линии на видимостта, както и такива отвъд линиите на видимостта. Въпросният процес трябва да протича посредством използване експертизата на конкуриращи се помежду си доставчици на услуги за управление на безпилотния трафик.

Според участника в проекта Involi „BVdrone Oy поставиха устройство на FLARM в дрон от типа eBeeX senseFLY drone, като в операцията беше включен също така контрольор на въздушния трафик, предоставящ надеждна и навременна информация. Идентифицирана беше и „птицата“ на Threod, която се използва и за пилотирани операции с летателни апарати.“

Част от проекта GOF са участници като Altitude Angel, AirMap, Unifly, Frequentis, Estonian Air Navigation Servicesm (EANS), ANS Finland, Traficom, Torbacka Flyg Klubb, Eurocintrik, Telia, Robots Expert  INVOLI,  Threod Systems – Unmanned Aircraft Systems, Fleetonomy, Frequentis Comsoft GmbH, Robot Experts, VideoDrone Finland Oy, BVdrone Oy,  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Avartek, Cafa Tech, Hepta Airborne, полицейското управление на Хелзинки, Volocopter GmbH, Финландското дружество за спасителни операции по въздух, Eurocontrol и Telia.

Според информация от програмата SESAR способностите на системата за полетна информация ще бъдат демонстрирани в различни презентации на живо, имитиращи най-често срещаните операции в рамките на и отвъд линията на видимостта:

  • Международни доставки на колети между Хелзинки и Талин.
  • Безпилотни операции в гъстонаселени райони на Хелзинки, провеждащи се под наблюдението на властите.
  • Безпилотни операции в гъстонаселени райони на Талин, провеждащи се в контролирано въздушно пространство.
  • Инспекционни полети, провеждащи се на повече от 100 километра разстояние и отвъд линията на видимостта, които служат за горски и комунални инспекции.
  • Съвместни операции с общата авиация и туристически компании на неконтролирани летища.
  • Наблюдение на морския трафик и спасителни операции в района на Финския залив.
  • Въздушни таксита от Вантаа до Хелзинки.

Сподели статията:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email