Лабиринти на познанието – Дронове и закони

В наши дни дроновете заемат все по-съществена част от проектите на  летящия мениджмънт. Освен за военни цели, използвани са при охранителни и спасителни мисии, за мониторинг на различни инфраструктури и контрол на качеството на въздуха, при археологически разкопки и за доставки на какви ли не поръчки, в спешната медицина и в селското стопанство, в киното и рекламната дейност.

Умението да се управляват дронове вече се включва като елемент дори от обучението на бъдещи журналисти в някои университети. Като всяка технология с богати възможности, обаче и тази има две страни, защото не са никак малко случаите на злоупотреба с тези безпилотни летателни апарати за нарушаване неприкосновеността на личното пространство, за контрабанда, шпионаж, тероризъм. Да не говорим за зачестилите проблеми, създавани от дронове на летища по целия свят, които също налагат овладяване в най-скоро време на съществуващия регулаторен хаос в нормативните уредби в тази област.

Разговаряме по темата с авиоинженера и инспектор от Главна дирекция  на Гражданска въздухоплавателна администрация към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Стефан Христозов.

Линк към разговора: http://bnr.bg/hristobotev/post/101099540/dronove-i-zakoni