Симпозиум на Horizon Urban Air Mobility

На 22 и 23 септември Horizon Urban Air Mobility провежда виртуален симпозиум, за да покаже последните си изследвания, проведени в Германския аеркосмически център (DLR).

Повече »

EUROCAE и ASTM International ще си сътрудничат за подобряване зоните на общ интерес за БЛА и eVTOL оператори

Представители от организациите за определяне на международни стандарти EUROCAE (Европейска организация за оборудване в гражданската авиация) и ASTM International (Агенция за американски стандарти) подписаха Меморандум за разбирателство (MoU)

Повече »

Първи тестов полет на проекта SESAR GOF 2.0 в Естония

Тази есен в Естония стартират първите тестови полети в рамките на проекта SESAR Very Large Demonstration project GOF 2.0. Те ще започнат още септември и фокусът ще бъде насочен към отработване на елементи в отбранителна среда, сценарии, свързани с някои по-често използвани елементи, както и вертикално излитане на електрически апарати (eVTOL).

Повече »

Класация за U-space услуги, България не фигурира в списъка

а и Хърватска са водещите държави, предлагащи услуги за U-Space оператори. Това показва таблица, публикувана в LinkedIn страницата на базирана в Брюксел правна фирма “Еркеленс” и съставена от авиационния адвокат Филип Карос. Той се позовава на изнесени от Eurocontrol данни.

Повече »

Skyguide пусна онлайн услуга в помощ на операторите

Skyguide – швейцарският доставчик на навигационни услуги пусна онлайн услуга за по-лесно получаване на разрешения за полети от операторите на на Безпилотни летателни системи (БЛА). Посредством приложението ще може да се издава дигитален флайт-план, както и да се получават по-бързо одобрения за изпълняване на полети.

Повече »

EASA с ново предложение за промяна на правилата за безопасност

В края на юли 2021 година EASA публикува обявление за примяна (Notice of Proposed Amendment – NPA), с което цели да постигне високо ниво на сигурност при използването на Безпилотни летателни апарати (БЛА) в „неограничената“ и „специфичната“ категории. Новото предложение (NPA-2021-09) е отворено за обсъждане до 15 септември 2021 г.

Повече »

ЕС обнови регламента за експлоатация на БЛС

егламент EU 2019/947 определящ изискванията за експлоатация на Безпилотни летателни системи (БЛС). Последният отлага датата на прилагане на стандартни сценарии за дронове от класове С5 и С6 до 2 декември 2023 година.

Повече »

ЕК със съвместна програма за противодействие на БЛС

Европейската комисия (ЕК) стартира програмата JEY-CUAS (Съвместна европейска система за противодействие срещу Безпилотните Летателни апарати). Основната задача на системата е да засича, определя, идентифицира и проследява „вражески настроени” дронове при различни отбранителни сценарии.

Повече »

Стъпка в развитието на въздушната градска мобилност в Германия

На 28 юни Федералното Министерство на транспорта и дигиталната инфраструктура на Германия (BMVI) е подписало споразумение за сътрудничество за развитие на въздушната градска мобилност с някои региони на страната.

Повече »

BMVI ще финансира тестова среда на U-Space

Правителството на Германия в лицето на Федералното Министерство на транспорта и Дигиталната Инфраструктура (BMVI) ще предоставят средства за създаването на първата в страната тестова среда на U-Space. За район е избрано въздушното пространство над пристанище Хамбург и регионът западно от Мурбург, а аеронавигационното обслужване ще бъде осигурено от доставчика DFS.

Повече »
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com